СВІЖІ ОВОЧІ ТА САМОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
Змішані культури: кольори та смаки в домашньому саду
Від артишоків до цибулі: на місті може рости найрізноманітніші овочі. Ділянки із зовнішніми очами шкіри мозаїку привабливих смаків та насолоду для очей. Щоб змішана культура з великими овочами на невеликій площі добре працювала, ми підготували для вас п'ять важливих порад.

Монокультура проти змішаного культивування
У вирощуванні овочів можна виділити дві форми вирощування: змішану та монокультурну. Монокультура означає, що на ділянці вирощується лише один вид овочів, наприклад, картопля. Хоча це може мати сенс для великої площі, для домашнього саду це може стати монотонним вибором, з надмірним виробництвом порівняно зі споживанням сім'єю.
Змішане вирощування гарантує більшу різноманітність. У цій формі вирощування різні види овочів поєднуються навіть на невеликих площах, враховуючи потреби ґрунту та рослин, вибираючи види з різних родин та комбінуючи їх відповідно до характеристик росту, глибини кореневої системи та найкращих асоціацій.

Переваги змішаного вирощування культур
Головна перевага змішаного вирощування майже очевидна: шкідники рідше завдають шкоди врожаю завдяки добре продуманим комбінаціям. Наприклад, існують комахи або грибкові спори, які спеціалізуються на певних видах рослин у межах однієї родини. Якщо бура гниль з'являється на грядці, на якій ростуть лише помідори та картопля, обидва з яких належать до родини пасльонових, усі рослини будуть заражені за дуже короткий час. При змішаному вирощуванні помідор може бути заражений, але кабачок поруч залишиться неураженим.
Є навіть види рослин, які позитивно впливають на розвиток одне одного та люблять жити поруч. Деякі з них навіть можуть відлякувати шкідників від сусідніх рослин. Є овочі та трави, які виділяють запахи або кореневі виділення: вони захищають не лише себе, а й інші овочі та трави, що ростуть поруч.
Наприклад, полуниця краще захищена від хвороб і шкідників, якщо росте поруч із часником. Настурція ж чудово «приваблює» попелицю: вона приваблює цих комах, і тому інші рослини залишаються в безпеці. Але є й рослини, які не слід садити близько один до одного. Наприклад, помідори та огірки погано поєднуються один з одним, те саме стосується шавлії та розмарину: якщо вони ростуть поруч, перший часто погано росте.
Змішані культури зменшують виснаження ґрунту. Поєднання глибокого та поверхневого коріння також означає, що запаси поживних речовин та води використовуються ефективно, і рослини не заважають одна одній.
Змішані культури: короткі переваги
-
Регулюючий ефект у разі зараження паразитами
-
Позитивний вплив на розвиток рослин і, отже, на врожайність
-
Довгострокове запобігання виснаженню ґрунту
-
Оптимальне використання запасів поживних речовин та води
5 порад для змішаного вирощування
Але як отримати максимальну користь від вирощування різних овочів на невеликому просторі, у вашому саду? П'ять пунктів особливо важливі для вибору та поєднання овочів:
-
Уподобання щодо перебування на сонці
-
Потреби в харчуванні
-
Звичка зростання
-
Сімейство рослин
-
Тип кореня
Для успішної сівозміни овочів, тобто що садити по черзі на одній ділянці, також важливі терміни посіву, пересадки та збору врожаю .

1. Вплив сонця
ЯК ВИБРАТИ, ДЕ САДИТИ РІЗНІ ОВОЧІ
Один з найважливіших моментів – це вибір місця, де ви будете розміщувати свої овочі. Більшість овочів люблять сонячне або частково сонячне положення. Це означає, що ділянка має сонце цілий день або принаймні кілька годин, мінімум 5-6.
Крім того, пухкий, проникний, багатий на гумус ґрунт з наявністю піску та глинистих мінералів забезпечує гарну основу для більшості овочів: плодових культур, таких як помідори, огірки та кабачки, капусти, бобових…
Для деяких садових рослин також може бути корисним дуже легкий піщаний ґрунт, що характеризується вищим вмістом піску. Коренеплоди та бульбоплоди, такі як картопля, морква та спаржа, добре ростуть на цих ґрунтах.
Якщо ґрунт вологий, липкий і прилипає до лопати під час копання, це важкий глинистий ґрунт. Додавання піску може забезпечити більшу проникність і кращу структуру ґрунту. Однак, якщо ґрунт занадто щільний і дощовій воді важко стікати, ви можете розглянути можливість створення високих грядок. Вони дозволяють вирощувати овочі незалежно від якості ґрунту під ними та можуть створити найкращу основу для конкретних рослин, які ви хочете вирощувати.
Висновок: проаналізуйте тип ґрунту та покращте його за необхідності; сонячне місце з пухким та проникним ґрунтом – найкращий вибір для більшості овочів. Занадто важкі або дуже легкі та піщані ґрунти можна покращити, змішавши з ґрунтом багатий на гумус компост та трохи гранул пемзи.
Якщо це неможливо, розгляньте можливість встановлення піднятих ділянок (мінімальна рекомендована висота: 30 см, краще 50, якщо можливо, з утриманням по краях дерев'яними дошками).

СКІЛЬКИ ДОБРИВ ПОТРІБНО?
2) Потреби в харчуванні
Овочам потрібна достатня кількість поживних речовин, таких як азот, фосфор, калій, кальцій або магній, для розвитку листя, коренів та плодів. Однак потреба варіюється від слабкої до сильної, з поступовими переходами. Рослини, які в природі процвітають на глинистих ґрунтах, багатих на поживні речовини, значно потребують їх більше, ніж види, які процвітають на піщаних та бідних ґрунтах і тому звикли до меншої кількості поживних речовин.
До рослин, які поглинають багато поживних речовин, належать великі капусти, багато видів літніх овочів та картопля. Для того, щоб вони давали рясний урожай, важливе регулярне постачання всіх поживних речовин. До овочів з низькими потребами в поживних речовинах належать редис, салат-латук та більшість трав. Мангольд та морква мають середні потреби в енергії.
Саме з цих причин необхідно забезпечити наявність хорошого ґрунту, який може забезпечити живленням усі види овочів, незалежно від рівня їх споживання енергії, яке потім буде інтегровано з добривами.
Порада: удобрення рідким продуктом швидкої дії, виготовлене на основі побічних продуктів харчової промисловості, що містять калій рослинного походження, необхідний для клітинної стінки плоду, можна легко направити на основу вимогливих овочів, таких як помідори, перець чилі, кабачки...
Таблиця: Потреби рослин у поживних речовинах
ПОТРЕБИ ЩОДО ХАРЧУВАННЯ | ОВОЧІ ТА АРОМАТНІ ТРАВИ |
Висока потреба в поживних речовинах |
Артишоки, баклажани, картопля, великі капусти капусти, такі як броколі та цвітна капуста, гарбуз, цибуля-порей, перець, помідори, кабачки |
Середня потреба в поживних речовинах |
Цикорій, цикорій, огірок, настурція, морква, кольрабі, мангольд, пастернак, ревінь, базилік, чорнобривці |
Низька потреба в поживних речовинах |
Квасоля, горох, валеріана, середземноморські трави, такі як чебрець, базилік і розмарин, редис, чорнобривці, буряк, шпинат, цибуля |

3. Характеристики росту
У той час як гарбузи можуть займати більше половини ділянки або піднятої грядки, в'юнкий горох та огірки ростуть вертикально та займають мало місця на землі. Деякі сорти перцю та перцю чилі також можна вирощувати в невеликих горщиках. Тому при виборі овочів важливою є форма росту та особливості росту. Якщо ви будете дотримуватися цих трьох порад, ваш змішаний урожай буде гармонійним, а ваші овочі будуть рости здоровими.
-
Зверніть увагу на етикетку рослини: на ній ви знайдете інформацію про її розмір. З назви сорту ви можете знайти в Інтернеті іншу корисну інформацію про її стиль росту, розмір та плодоношення.
-
Від малого до великого: дрібні овочі слід розміщувати на південній стороні ділянки, щоб вони завжди отримували багато світла. За ними можна садити овочі, які виростають вищими. Якщо город розташований біля стіни будинку, застосуйте той самий критерій, щоб максимально використати сонячне світло.
-
Сплануйте простір: його має бути достатньо для кожної рослини. Навіть якщо молоді рослини, які ви щойно придбали, спочатку здаються дуже маленькими, з часом вони збільшуватимуться в розмірах, іноді навіть значно. Уникайте конкуренції: якщо між рослинами достатньо місця, кожна з них зможе розвиватися найкращим чином. Ще одна перевага: якщо достатньо місця, повітря може циркулювати між рослинами, тим самим обмежуючи ризик поширення хвороб та зараження паразитами.
Якщо у вас сад середнього розміру, наприклад, 40-50 квадратних метрів або більше, ви можете садити практично все. Деякі з дуже сильних та об'ємних овочів включають гарбуз, кабачок, помідор, кавун та диню.
Коли справа доходить до невеликих садів, вам доведеться проявити креативність. Замість великорослих помідорів саджайте карликові сорти. Нехай огірки підіймаються по шпалері: цей трюк дозволяє ефективніше використовувати вертикальний простір і гарантує, що рослина не забиратиме світло в інших; за допомогою цієї ж системи можна вирощувати в'юнкі гарбузи та кабачки. Для невеликих просторів також рекомендуються редис, салат, цикорій, шпинат, рукола, невеликий перець та різні ароматичні трави.

ЗНАЙТЕ ГРУПИ ОВОЧІВ
4. Ботанічні родини
Деяким із найпоширеніших шкідників та грибкових патогенів, що вражають овочі влітку, можна запобігти за допомогою змішаної системи вирощування. Шкідники (комахи, віруси та грибкові хвороби) мають одну спільну рису: вони спеціалізуються на певних родинах рослин. Це означає, наприклад, що поширена хвороба салату бремія не буде виявлена на капусті, тоді як капустяна муха атакуватиме інші овочі.
Завдяки змішаному вирощуванню різних овочів, що належать до різних ботанічних родин, можна стримувати проблеми зі здоров'ям овочів.
Дуже важливо: потрібно звертати увагу на ботанічні родини, вибираючи сівозміну. Оскільки деякі шкідники та збудники хвороб можуть зимувати в ґрунті, не рекомендується щороку садити рослини однієї родини на одній і тій самій ділянці ґрунту. Це значно збільшує ризик зараження. Лише через певний проміжок часу, зазвичай від 2 до 4 років, можна пересаджувати помідори туди, де ви їх розмістили цього року, і те саме стосується будь-якої ботанічної родини. Це говорить про те, що потрібно пам'ятати, що є в саду цього року, щоб посадити.
правильно наступного року. Також пам’ятайте, що бобові (горох, квасоля, боби тощо) збагачують ґрунт азотом, і тому ця ділянка наступного року буде ідеальною для вибагливих рослин, таких як помідори, кабачки та перець.
Ботанічні родини овочів
СІМ'Я | ОВОЧІ, ЩО ВКЛЮЧЕНІ ДО ЦІЄЇ РОДИНИ |
Хрестоцвіті овочі |
Вся цвітна капуста та капуста, включаючи пак-чой, броколі, листя ріпи, редиску, руколу |
Зонтичні |
Кріп, морква, селера, пастернак, петрушка, кервель |
Бобові |
Горох, арахіс, квасоля, нут, боби, люпин |
Ясноткові | Майже всі трави (базилік, меліса, орегано, майоран, шавлія…) |
Лілійні | Цибуля, цибуля-порей, цибуля-шніт, часник, спаржа |
Хлебоподібні (Chenopodaceae) | Шпинат, буряк, мангольд |
Айстрові | Артишок, салат-латук, радиккіо, цикорій, чорнобривці |
Гарбузові (Cucurbitaceae) | Огірок, гарбуз, диня, кабачок |
Пасльонові |
Помідор, перець, баклажан, картопля |

ГЛИБОКА, МІЛКА ЧИ ШИРОКА?
5. Тип кореня
Розрізняють види з поверхневим корінням та інші з глибоким, розгалуженим корінням. У той час як овочі з глибоким корінням можуть отримувати доступ до води та поживних речовин, спускаючись до нижніх шарів, овочі з поверхневим корінням потребують живлення трохи нижче поверхні. Як і у випадку з потребами в поживних речовинах, тут також немає чіткого розмежування, і деякі сорти одного й того ж овоча можуть мати різний розвиток коренів. Рослини, які можуть отримувати доступ до глибших шарів, включають артишоки, цвітну капусту, пастернак, картоплю, люпин, батат та топінамбур. Салат баранячий, редис та цибуля, з іншого боку, зосереджуються на поверхневому шарі ґрунту. Більшість овочів розвивають коріння середньої довжини та/або можуть адаптуватися залежно від ситуації. Загалом, якщо регулярно поливати та удобрювати свій город, його буде достатньо для всіх ваших рослин. Характер ґрунту впливає на формування коренів. Дрібні овочі, такі як редис та салат, задовольняються невеликою глибиною коренів; шавлія та розмарин простягають своє коріння глибоко в землю, щоб знайти воду, маючи середземноморське походження і тому еволюційно звикли витримувати періоди посухи.
Створюйте правильні асоціації
Спираючись на надану досі інформацію, ви можете створити барвистий та різноманітний змішаний урожай. Не забувайте, що деякі рослини мають особливо позитивний вплив на сусідні рослини. Наприклад, поєднання полуниці та цибулі або цибулі-порею добре працює, оскільки вони відлякують збудників цвілі на полуниці. Чорнобривці можуть допомогти проти нематод, які вражають багато видів овочів (полуницю, цибулю-порей, квасолю, горох або салат). Квіти чорнобривців відлякують попелицю від помідорів. Морква та цибуля допомагають одне одному проти шкідників, а базилік поруч із помідорами робить їх кращими.
Рослини-компаньйони для овочів: що вибрати?
Райони, яких слід уникати
-
Квасоля та горох: не підходьте близько до часнику та цибулі
-
Полуниця та велика капуста
-
Огірки та помідори
-
Помідори та картопля
-
Редис та цибуля
Овочі, які слід садити разом з усіма іншими:
-
Цикорій
-
Салат-латук
-
Морква
-
Шпинат
-
цукіні
-
Мангольд
Ідеальні поєднання для барвистого змішаного врожаю:
-
Полуниця, цибуля-порей та чорнобривці
-
Огірки, горошок та базилік
-
Капуста, кріп, квасоля та чабер
-
Картопля з настурціями та чорнобривцями
-
Помідори з настурціями та чорнобривцями
-
Редис, морква та салат
-
Полуниця, бурачник, шпинат, редис та салат
ПРАКТИЧНИЙ ПРИКЛАД
Проект посадки рослин для невеликої високої грядки
Ділянка, піднята над землею та укріплена дошками по периметру, розміром 80 x 120 см, може вмістити широкий вибір овочів та трав. Починаючи з нижнього лівого кута:
-
Полуниця : вирощуйте її, звисаючи з краю піднятої грядки, щоб плоди не сиділи на вологому ґрунті, де вони можуть швидко запліснявіти.
-
Чорнобривці : як і календула, вони допомагають захищати овочі від нематод, які атакують, зокрема, полуницю та помідори.
-
Настурція : Квіти не тільки гарно виглядають, але й чудово смакують у салатах. Квіти, що ростуть на стеблах, можуть навіть звисати з краю високої грядки.
-
Салат-латук : різних сортів, головка та нарізана,
-
Буряк : гарний компаньйон для огірків, салату та полуниці.
-
Базилік: своїми запашними квітами приваблює бджіл, які запилюють овочі для отримання плодів (помідори, перець тощо).
-
Кольрабі : ідеально підходять дрібні сорти, які не займають забагато місця, щоб у два ряди вистачило місця для шести екземплярів.
-
Мангольд : можна вибрати сорти з кольоровими стеблами, гарні та красиві
-
Огірок : може рости як висяча рослина або навіть підтримуватися гілками на шпалері чи бамбукових жердинах.
Усі ці овочі мають середні потреби в поживних речовинах. Це означає, що перед пересадкою високу грядку необхідно заповнити родючим ґрунтом.

Створення змішаної культури – 5 порад
1. Враховуйте переваги місця розташування.
Багатий на поживні речовини ґрунт у сонячному місці – найкращий вибір для більшості овочів.
2. Враховуйте потреби в поживних речовинах.
Поєднуйте овочі зі схожими потребами в поживних речовинах.
3. Плануйте свій простір.
Багато овочів з часом збільшуються в розмірах і тому потребують достатньо місця для розвитку. Уважно читайте етикетку та віддавайте перевагу карликовим сортам, які залишаються середньо-дрібними.
4. Добре змішуйте овочеві родини.
Щоб запобігти появі паразитів, типових для певних ботанічних родин, корисно садити овочі з різних родин разом і планувати сівозміну протягом 3-4-річних циклів.
5. Враховуйте тип кореневої системи.
Вибирайте овочі з різним розширенням кореневої системи. Це означає, що поживні речовини з ґрунту будуть використані оптимально, і рослини не заважатимуть одна одній.
Завдяки цим п'яти порадам ваш сад зі змішаними культурами, незалежно від його розміру та овочів, які ви хочете вирощувати, подарує вам масу смакового задоволення та захопливий естетичний результат!