Садити, доглядати та збирати перці

Вирощування перцю в горщиках, в саду та вдома (посібник)

Щоб перці дозріли такими ж хрусткими та ароматними, як ми їх знаходимо у відділах овочів супермаркету чи на місцевих ринках, вам потрібно додати трохи часу та зусиль. Родом з Південної Америки, рослина перцю потрапила до нашої країни завдяки іспанським мореплавцям. Перші європейці, які досліджували Центр Америки в пошуках скарбів, привезли її до Іспанії на початку 1500-х років: бразильський перець, названий так через свою назву гостроту, був лише одним із багатьох сортів, включаючи солодкі, що культивувалися корінними народами, і, безумовно, цінувався, почався вважався необхідним для здоров’я. Сьогодні перець залишається основним продуктом харчування і споживанням для домашнього саду, як на передньому дворі, так і в горщиках на терасі, а також через його естетичну цінність: потім він продовжує рости протягом кількох тижнів, ви матимете задоволення побачити перці рослин на різних стадіях росту і зібрати останній час перед заморозками. Він добре росте під теплим літнім сонцем. Перець є одним із найкорисніших овочів, багатим на вітаміни С та мінерали, такі як калій, магній та цинк. Ми крок за кроком покажемо вам, як отримати рясний урожай перців, від посадки до догляду за ними, аж до збору врожаю.

 

композитне зображення

ВИРОЩУВАННЯ, СОРТИ ТА КОЛЬОРИ

Цікавинки про перець

З моменту появи в Європі перейшов до ідеальних умов для вирощування в нашій країні за своїм коротким циклом: з квітня по жовтень він завершує свій шлях від впливу на дозрівання плодів. Саме тому навіть холодний регіон П’ємонту продовжує успішно вирощувати високооцінені сорти, такі як відомий жовтий перець з Кунео. У П'ємонті є два сорти перцю Slow Food Presidia: перець Carmagnola та маленький, солодкий, товстошкірий перець Capriglio, особливо придатний для консервування; його традиційно зберігають у бочках або деміжонах з отцом та окропом, що дозволяє споживати його протягом кількох місяців.

Набагато південніше, у Базиликаті, вирощують «peperoni cruschi»: це солодкі, темно-червоні сорти, які сушать та їдять смаженими в олії — справжня насолода. У Лаціо, в сільській місцевості навколо Фрозіноне, досі вирощують стародавній та цінний перець Pontecorvo, який зараз класифікується як DOP. Це солодкий, довгий перець яскраво-червоного кольору, чудовий навіть у сірому вигляді. Існує багато інших типів італійських сортів, а також новіші, такі як солодкий шоколад «Палермо», ціна шеф-кухарі та який отримав звання «найкращого перцю в світі» за свою солодкість та легкість у засвоєнні. А ще є широкий світ перців чилі: смачні, часом справжні гострі бомби, найрізноманітніших кольорів, а також улюблені за свою декоративну роль.

 

ВІД ПОСІВУ ДО ЗБОРУ ВРОЖАЮ

Крок за кроком, перці в саду та в горщиках

  1. композитне зображення

    Підготуйте горщик.

    Наповніть горщик, квітковий горщик або, ще краще, лоток для рослинного органічного грунту Compo для міста та посіву, який ідеально підходить, оскільки він багатий на поживні речовини та має консистенцію, придатну для стимуляції росту дрібних корінців із розчином, і злегка притиснути його.

  2. композитне зображення

     

    Посів

    (Якщо ви купуєте розсаду, ви можете пропустити ці кроки та перейти до кроку 6.) Найкращий час для посіву – березень-квітень. Помістіть розчин перцю в основу і злегка відкрийте його (товщиною лише 1-2 міліметри). Підтримуйте ґрунт злегка вологим, але ніколи не мокрим. Горщик має бути в теплому, сухому та захищеному від сонця місце. Ви можете відкрити його перфорованим поліетиленовим пакетом, щоб підтримувати відповідну атмосферу.

  3. композитне зображення

    Поливайте та підтримуйте вологість – не забувайте провітрювати

    Щоб підтримати вологість обґрунтування, яке ви сієте, використовуйте розпилювач, щоб не пошкодити лікування, яке завадить йому вкорінитися. Щодня відкривайте пластикову кришку для аерації та перевірки стану розчину та його схожості; аерація запобігає утворенню цвілі на підставі та на паростках, які ось-ось з'являються.

  4. композитне зображення

    Перець проростає і потребує невеликого догляду

    Перші сходи з'являються приблизно через два тижні і ще дуже ніжні; поливайте їх з пульверизатора, знімаючи кришку в середині дня та закриваючи її ввечері, щоб стимулювати гарне накопичення вологи молодим листям.

  5. композитне зображення

    Трансплантація

    Приблизно через місяць після посадки можна почати відбирати молоді перці, коли вони досягнуть висоти близько 5 см, відсіючи найслабші саджанці. Найсильніші слід дуже обережно пересаджувати або в окремі горщики, або в добре дренований піддон. Пересаджувати їх ще зарано; спочатку вони повинні сформувати щонайменше 5 листків і бути міцними.

  6. композитне зображення

    Вирощування в саду та в горщиках

    Після того, як розсада приживеться, ви можете розкласти її в саду на відстані 40-50 сантиметрів від одного, щоб забезпечити оптимальний простір для росту. Якщо ви вирощуєте розсаду в горщиках, обов’язково використовуйте ґрунтовий КОМПО Біо для овочів і посівів, який забезпечує розсаду належною поживною підтримкою на початковому етапі після пересадки.

  7. композитне зображення

    Допоможіть своїм перцям добре рости

    Щоб перці добре виросли, були вертикальними та міцними, їм необхідна опора: можна використовувати бамбукові або пластикові палички, закріплюючи стебло м'якою стяжкою або зручними садовими кілями, які легко закріпити. У літні місяці можна додати рідке добриво у воду для поливу кожні два тижні. До речей, про воду: вашим перцям її потрібно багато, особливо влітку, але лише на корінні. Вода на листках може сприяти розвитку грибкових захворювань.

  8. композитне зображення

    Врожай

    Якщо все піде добре, ранній перець буде готовий до збору врожаю в липні. Ніжні сорти збирають із серпня до початку осені. 

     

    композитне зображення

На що слід звернути увагу під час догляду за перцем?

Рослини перцю люблять сонце та високі температури, але їм потрібна вентиляція, а отже, належна відстань між рослинами або від інших овочів, що ростуть поруч. Пам'ятайте, що перець є гарним компаньйоном для салату, фенхелю та капусти: ці рослини «друзі» та добре ростуть, частково завдяки різним розмірам перців на сонці. Віддаліть листя з рослин, якщо вони занадто сильно затінюють плоди, особливо в кінці літа.

Хочете вирощувати перець і взимку? Для цього вам потрібно використовувати теплицю або дуже світло, холодне та провітрюване приміщення з температурою вище 10 градусів Цельсія. Однак не забувайте, що перець, отриманий у серпні-вересні, залишається красивим і яскравим до пізньої осені, і, можливо, ви все зможете зібрати останні плоди цієї щедрої рослини на Різдво.