Салат, що росте в Smart Garden 9 від Click & Grow.

Lettuce growing in the Click & Grow Smart Garden 9.

Стрілкування. Це страшне слово для тих, хто вирощує салат у кімнатному городі, і це сталося саме з вами. Але зачекайте, є речі, які ви можете зробити! Вам просто потрібно знати, що саме викликає стрілкування листової зелені, а також як його уникнути.

 

Що таке «стрілкування»?

Стрілкування – це природний процес, через який проходять усі рослини. Це означає, що рослина переходить до стадії цвітіння та утворення насіння. У випадку з салатом цей процес починається, коли рослина досягає репродуктивної стадії. Як тільки це відбувається, для салату «гра закінчена». Якщо салат почав стрілкувати, він усе ще їстівний, але його смак стане гірким. Якщо рослина зацвіте, відновити її вже не вдасться, доведеться замінити її новою.

Існує поширена помилка – думати, що пересадка салату у свіжий ґрунт допоможе. На жаль, це не так. Рослина перестане утворювати нове листя та зрештою перейде до стадії цвітіння. Це однорічна рослина, тому вона не дуже добре переносить пересадку.

 

Collage of healthy looking Click & Grow lettuce.

Що викликає стрілкування?

Найпоширеніша причина стрілкування салату – занадто висока температура. Інша можлива причина – нестача води.

Якщо ваш салат піддається впливу високих температур, він передчасно почне стрілкувати ще до того, як листя буде готове до збирання. Салати Click & Grow віддають перевагу помірній температурі в діапазоні 18–24 °C. Уникайте вирощування у приміщеннях із високою температурою, наприклад, 24°C і вище.

Зображення здорового салату Click & Grow.

Як визначити, що рослина стрілкує?

Ви зможете впізнати салат, який почав стрілкувати, за витягнутим, довгим виглядом. Ви побачите тонке стебло, на якому розташовані листки. Це сигнал, що час збирати врожай одразу.

Коли рослина почне стрілкувати, вона більше не утворюватиме смачне листя. Уся енергія рослини піде на формування квітів і насіння.

Якщо ваш салат уже почав стрілкувати, не засмучуйтеся. Хоча листя стане більш гірким, існують способи зменшити гіркоту, якщо вам не подобається смак. Можна обрізати кінчики листя на кілька сантиметрів – саме там накопичується найбільше гіркоти.

Також можна замочити свіжозрізаний салат у холодній воді на кілька годин. Це пом'якшить більшість гіркоти. Стебло краще не їсти.

Як запобігти стрілкуванню?

Якщо рослина отримувала достатньо води, вирощувалася при відповідній температурі та була зібрана у рекомендовані терміни, стрілкування не повинно статися. Ми рекомендуємо збирати врожай салату повністю через 30–35 днів після посадки.

Альтернативно можна збирати врожай поступово, зрізаючи великі зовнішні листки, починаючи з 25-го дня після посадки до 5–6 тижнів. Мобільний додаток Click & Grow допоможе вам стежити за процесом вирощування та нагадає, коли настав час збору врожаю.

Бонусна порада: якщо температура в кімнаті трохи вища, ніж рекомендовано, використовуйте маленький вентилятор, щоб охолодити рослини та запобігти стрілкуванню.

Зробіть збір врожаю легшим за допомогою садових ножиць Click & Grow.

Є запитання про вирощування в кімнаті? Завітайте на наш форум «Запитай садівника». Отримайте поради від досвідчених садівників і нашої світової спільноти.